Vanaf 2003 ben ik gestopt met fotoboeken maken voor de kinderen. Vanaf dat moment stond ik er officieel alleen voor en was overleven belangrijker dan een fotoboek. De herinneringen sloegen we zorgvuldig op in ons geheugen. Dacht ik. Maar gaandeweg blijken we allemaal andere stukjes te hebben opgeslagen. “Weet je dat niet meer, mama?” Ik moet bekennen dat ik ook veel ben vergeten. “Maar weten jullie dat dan niet meer?” Ze waren nog jong en het maakte blijkbaar minder indruk dan ik had gedacht. Ik besluit alle opgeslagen digitale foto’s bij elkaar te zoeken. Ik bekijk elke herinnering en probeer niet vol te schieten of in lachen uit te barsten. Wat hebben we al veel meegemaakt.
Ik schreef het al tijdens de jaarwisseling 2012-2013. Er zit verandering in de lucht. “If you knew that you would die today. Would you change? How bad, how good does it need to get? How many losses? How much regret? What chain reaction would cause an effect?” De verandering begon al in 2012 met een bijzondere ‘hallo’. Ik veranderde mijn mindset. Klaar met het oude wat op het vuur lag te smeulen! Klaar met het alles overheersende verleden. Klaar met het vechten en de strijd. De bagage uit het verleden gooiden we weg, het behang trokken we eraf, de muren kregen een fris kleurtje en de tuin ziet er steeds uitnodigender uit.  Als laatste liggen de fotoboeken te wachten. Voor allebei eentje. Ik ga ze zeker dit jaar nog in elkaar plakken. Met de herinneringen erbij.
Afgelopen week nam ik mijn lunchpauze in mijn mooie tuin. Ineens kwam er een vlindertje op mijn t-shirt zitten. Het keek me aan alsof het wilde zeggen: ‘Goed bezig, meid! Alles komt goed!’ Om daarna weer vrolijk weg te fladderen. Een vlinder is wel het symbool voor verandering. Van dikke rups die zich ontpopt tot vrolijke vlinder. Het maakte mijn dag helemaal goed. De volgende avond gingen zoonlief en dochterlief op safari door onze eigen tuin en tot onze verbazing vonden ze vijf baby salamanders. Hoe bijzonder was dit. Ik kon het niet laten, te googlen op de betekenis van een salamander. Het zal je niet verbazen dat het zien van een salamander betekent: rechtvaardigheid, zuivering, moed en……verandering.

 

Loading