De een kijkt er naar uit, voor de ander is het creatief omgaan met tijd; de schoolvakantie! De kerstvakantie is nog maar net voorbij en we maken ons op voor de voorjaarsvakantie. Wanneer je thuis werkt en de kinderen niet naar de BSO gaan, is het ineens druk op je normaal zo rustige werkplek. Werk wat af moet, kinderen die leuke dingen willen doen en ergens tijd vinden voor jezelf om de rust te kunnen handhaven. Zelf gebruik ik sinds het begin van mijn bedrijf een aantal creatieve oplossingen.

Kindruilmiddag

Tijdens de vakanties ben je niet de enige die met kinderen thuis zit. Ook de ouders van vriendjes en vriendinnetjes zijn vaak thuis. Een goed idee is ruildagen inlassen. Spreek een dag af waarop de kinderen bij jou spelen en wanneer de kinderen bij de andere moeder of vader gaan spelen. Zo kun je een rustmoment creëren waar je tijd hebt, om belangrijke telefoontjes te plegen of juist het werk af te maken waarbij je geconcentreerd te werk moet gaan.

Logeerpartijtjes zijn hier altijd een voltreffer. Met een gehuurde film, een grote bak popcorn en daarna met z’n allen op zolder slapen maakt jou ineens de moeder van het jaar. Natuurlijk slapen jouw kinderen dan ook een nachtje bij hun vriendje of vriendinnetje.

Meewerken

Als de kinderen al iets ouder zijn, kun je ze het gevoel geven mee te mogen werken. Door samen in overleg afspraken te maken voelen ze zich gehoord. Geef ze een taak mee waarvoor ze beloond worden. Met mijn kinderen heb ik al jaren de afspraak dat ik ’s morgens mijn werk wil doen zodat we ’s middags iets leuks kunnen gaan doen. Wat dat leuke uitje zal zijn mogen ze zelf uitzoeken. Op die manier leren ze zichzelf bezig houden maar ook leren ze dat werk en geld verdienen betekent dat je daardoor leuke dingen kunt gaan doen. Halve dagen werken lijkt inefficiënt maar juist doordat je, voor zowel werk als voor je kinderen, de volledige aandacht hebt op een ingedeelde tijd brengt het meer rust voor jou en voor de kinderen.

Spoed

Na zes jaar ben ik er zeker van, dat er in een vakantie altijd een spoedopdracht komt. Vroeger ontstond er bij mij nog wel eens lichte paniek. Help, hoe pak ik dit aan. Tegenwoordig ga ik er al van uit dat er een spoedopdracht komt en ligt mijn rampenplan klaar om uitgevoerd te worden. Het ligt natuurlijk ook geheel aan je werkzaamheden of je op andere plekken kunt werken maar voor mij werkt het prima. Overdekte speelparadijzen zijn ideaal om je werk af te maken terwijl je kinderen de hele dag kunnen ravotten. Neem je laptop mee. Kies een speelparadijs, zoals bijvoorbeeld Kidzcity in Utrecht) waar je gebruik kunt maken van het internet, kies een rustig plekje uit en ga aan het werk. Je merkt dat je kinderen zich geweldig vermaken. Ze zullen af en toe terug komen voor een slokje drinken of een koekje maar verder heb je geen kind aan ze. Aan het eind van de dag zijn je kinderen moe en heb jij je werk af.

Op deze manier werken vergt natuurlijk wel wat van je concentratie en flexibiliteit. Aan de ene kant leer je je afsluiten voor de herrie om je heen en aan de andere kant luister je altijd met een oor of alles nog goed gaat. Maar wanneer je op maandagochtend in alle rust terug kijkt op een drukke vakantie, zie je dat het eigenlijk allemaal vanzelf loopt met wat enige creatieve sturing van een geweldige moeder.

Loading