[:nl]Nu de zitting bij de rechtbank gepland wordt en zijn paspoort in zicht lijkt, probeer ik ondertussen een afspraak te maken voor een medische behandeling van Zoonlief. Aan de balie vraagt een op het oog aardig lijkende telefoniste of ik getrouwd ben. ‘Alleenstaand‘ zeg ik. Gescheiden dekt de lading niet en weduwe mag ik het officieel ook niet noemen al verschilt mijn leven weinig met dat van een weduwe in praktische zin. Ik zie haar gezicht al betrekken. Een gezicht wat lijkt te zeggen: ‘daar heb je er weer zo één!’. Ze propt wat formulieren in mijn handen waarop staat dat beide ouders dienen te ondertekenen, wettelijk verplicht. Uitroepteken, uitroepteken, driedubbelonderstreept en zo enorm oplichtend dat ik bijna naar mijn zonnebril moet grijpen. Alsof dat niet genoeg was moest de wat minder aardig lijkende telefonische nog een keer zeggen over mijn verplichting volgens de wet.

Ik neem zuchtend de papieren in ontvangst. Daar gaan we weer. Mijn verplichting…..maar hoe zit het met zijn verplichting? ‘Zo zit de wet nou eenmaal in elkaar.’ zei laatst iemand lachend tegen mij. Hij vond het blijkbaar allemaal erg grappig hoe ik stond te briesen van frustratie en woede over een fucking handtekening van iemand die al bijna tien jaar van de radar is verdwenen. Er zou een wet moeten zijn waarbij ouders automatisch voogdij verliezen zodra ze langer dan drie jaar geen contact meer hebben met hun kinderen. Ik zag er de grap niet van in en probeerde dat, stom genoeg, nog uit te leggen. Het is mijn leven, dit is geen grap, het zijn dingen waar ik al ruim 13 jaar mee worstel. De man bleef erbij dat het de wet is en dat ik me daaraan behoor te houden. En hij dan? denk ik opnieuw. Hoort hij zich niet aan de wet te houden? Zijn zorgplicht? Zijn financiële plicht naar zijn kinderen toe? Hij kan gewoon weglopen en nooit meer omkijken volgens de wet? Want daar doet de wet niks aan en zo kom je nog meer in het verdomhoekje als alleenstaande moeder.

Toen ik met die argumenten kwam, was ik opeens de dramaqueen. Hij was weg en ik moest me gewoon aan de regeltjes van de wet houden. Het klinkt zo simpel, waarom is die wet dan zo verdomd vermoeiend…..[:]

Loading