Ik vroeg ooit aan een collega-uitgever, wanneer je jezelf uitgever mag noemen. De definitie was simpel: zodra je een boek uitgeeft, ben je een uitgever. Dus ik ben naast DTP-er, vormgever nu ook uitgever, én auteur, én illustratrice, als je dat nog zo mag noemen. Trots laat ik mijn eerste kinderboek aan mijn ouders zien. Ik zie ze allebei trots glunderen. Misschien nog wel meer dan ik. ‘Dus dat heb je ook allemaal zelf geillustreerd?’
‘Yup!’
‘En geschreven?’
‘Yup!’
‘En uitgegeven?’
‘Hmm mm’ bevestig ik weer trots. Mijn ouders zijn er even stil van. Toen ik ooit heel lang geleden mijn carrière moest kiezen, wilde ik graag naar de kunstacademie. Mijn vader vond een degelijk beroep een beter idee dus groeide ik van werktekenaar, naar DTP-er naar grafisch ontwerper en webdesigner. Maar de liefde voor schrijven en illustreren bleef ergens diep in mij sudderen.

Mijn bedrijf, wat ik startte toen mijn kinderen nog één en vier waren, groeide mee. Mijn kinderen werden groter, mijn bedrijf werd stabieler en ineens kwam er ruimte voor een verhaal. Een verhaal wat zomaar ineens in Australië ontstond. Ik ging er mee aan de slag. Schrijven, herschrijven, wegleggen, opnieuw schrijven. Schetsen, tekenen, proberen, schetsen, weggooien en opnieuw beginnen. Ik volgde cursussen en workshops, ik las alles wat er te lezen viel over publiceren. Stukje bij beetje vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

De laatste stap voor publicatie, vroeg ik een collega-auteur haar mening. Was dit publiceerwaardig? Met pijn in mijn buik wachtte ik op haar oordeel. Ik zweefde tussen hoop en vrees, tot ze me de twee dikke duimen omhoog gaf.

Maar toen begon het publicatie avontuur. Ik had besloten om zowel bij Bol.com als bij Amazon te publiceren. Beide websites gaven de uitleg alsof het appeltje-eitje was. Doodsimpel. Account aanmaken en uploaden. Dat viel erg tegen. In mijn werk heb ik al ontelbare boeken opgemaakt en naar de drukker gestuurd. Nooit een vuiltje aan de lucht maar dit was wel even anders. Amazon had andere boekmaten dan Bol. De inslagschema’s waren niet voor mij. Rekening houden met vouwlijnen en ISBN nummers. Ik heb heel wat versies geüpload en gecheckt voordat ik echt tevreden was.
Daarna wilde ik ook de Kindle versie online hebben. De Kindle versie is een epub. Maar niet zoals ik die gewend ben te maken, dus werkte ik met de Kindle Creator om zo de juiste vorm e-book te creëren.

Niet veel later valt met een plof mijn ‘author-copies’ op de deurmat. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Na drie jaar bloed, zweet en tranen, opgeven en toch weer doorgaan, ligt daar dan mijn allereerste kinderboek. Ik ben trots! Maar mijn hoofd is alweer bij het volgende boek want zoals bij de meeste creatievelingen, blijf je creëren tot de laatste snik!

Wil je ‘Charly gaat op reis’ bestellen? Klik dan hier!

Nederlandse versie

Engelse versie

Loading