Vorige week had ik een afspraak met een winkeleigenaresse om een flyeractie te bespreken. Ze had mij van tevoren al gezegd dat de winkel moeilijk te vinden was, verstopt in een hoekje.  En dat klopte, maar eenmaal binnen merkte je daar niets meer van. De winkel oogde vriendelijk en straalde rust uit. Ze vertelde het mij zo bekende verhaal van een scheiding en het willen volgen van haar droom: het openen van een eigen winkel. Het was nu of nooit. Voor mij houdt het niet op bij de grenzen van mijn vakgebied en ik geef graag door wat ik zelf heb moeten leren. Ik vroeg dus voorzichtig of ze ook online haar winkel in de spotlight zette. Ze had wel een website maar daar bleef het bij. Over Hyves twijfelde ze nog.

Bescheidenheid
Ik herkende in haar aanpak het gevoel van eigenlijk wel willen doen, maar beperkt te worden door vrouwelijke bescheidenheid. Wat is het toch die bescheidenheid? Waarom durven wij niet zonder schaamte te zeggen dat we gewoon goed zijn of een goed product verkopen? We worden er niet minder vrouw door en mannen die zich geïntimideerd voelen door een succesvolle vrouw, moeten het maar ergens anders zoeken. In een tijd waar je als vrouw wel je mannetje moet staan, is het zo belangrijk te staan voor wat je doet. Ik hou het mijn kinderen, en vooral mijn dochter, dagelijks voor: zorg dat je voor jezelf kunt zorgen, doe wat je wilt doen en doe het met passie en plezier. Alles wat je hoofd verzint, kun je bereiken door te durven. Wees trots op wat je bereikt hebt, of dat nu grote of kleine stapjes zijn. Het zijn die stapjes die je verder brengen in het leven.

Vallen en opstaan
De passie van mijn dochter is paardrijden. Zondag stond ik opnieuw aan de zijlijn te kijken. Haar paard was blij dat hij voor het eerst naar buiten mocht en maakte een sprongetje. Dochterlief zag dat niet aankomen en viel van het paard om er vervolgens direct weer op te stijgen. Terug in het zadel wierp ze mij een kwetsbare blik toe. Ze schaamde zich een beetje voor haar val. Ik grijnsde trots terug. Trots omdat ze haar passie en droom volgt, trots omdat ze gewoon weer op die knol klimt ondanks haar zere schouder. Zij zag mijn blik en ging weer stevig in het zadel zitten. Mijn trots en steun aan de zijlijn sterkte haar door te zetten en haar passie niet op te geven. Zij spoorde het paard aan en galoppeerde weg.

Zijlijn
Zo hebben we allemaal wel eens iemand nodig die ons aan de zijlijn ons aanmoedigt het uiteindelijk zelf te doen. Ik gaf de winkeleigenaresse tips over het gebruiken van social networks zoals hyves en twitter. De flyer die we bedachten, stuurde ik haar de volgende dag toe en na haar akkoord door naar de drukkerij. Ik weet zeker dat het ook haar gaat lukken. Vrouwen met power komen er wel. Of het nu linksom of rechtsom is!

Tips
Als laatste enkele tips die je zou kunnen gebruiken voor jouw onderneming:

  • Twitter. Iedereen heeft het er over, maar heb jij de stap al durven nemen om te twitteren. Via twitter.com kun je makkelijk je eigen account aanmaken,  volgers zoeken en op een simpele manier je boodschap verspreiden. Via de #durftevragen- zoekoptie, kun je misschien mensen vinden die op zoek zijn naar jouw diensten of producten. Twitter kun je verbinden met je hyves-account, je linkedin-account en andere social network-accounts waardoor jouw boodschap met één klik jouw virutele wereld rondgaat
  • Bloggen. Of je nu wel of geen schrijftalent bent, iedereen heeft wel een nieuwtje te vertellen. Zet het op je website. Laat een WordPress website maken waardoor je heel makkelijk zelf je eigen nieuws kan bijhouden. Zie je echt op tegen het schrijven, verzin dan een creatieve andere oplossing. Zeg het met foto’s of cartoons.
  • Wat je ook doet om naar buiten te treden, doe het met trots en met flair. Omring je met mensen die in jou geloven en aanmoedigen maar bovenal: geloof in jezelf! Want als jij niet in jezelf en in je eigen product gelooft, waarom zou jouw potentiële klant dat wel moeten doen?

Column geschreven voor http://www.vrouwen-ondernemen.nl

Loading