De zomervakantie komt er weer aan. Als zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder betekent dat doorgaans voor mij dat ik dubbele diensten zal gaan draaien. Zowel werk als kinderen willen aandacht. Moeders vragen wel eens aan mij hoe ik dat voor elkaar krijg.

“Mama, gaan we nog wat leuks doen vandaag?” Het is de eerste zin die ik hoor op de eerste dag van de vakantie. Mama is dan niet alleen mama en grafisch ontwerper maar ze heeft ook ineens haar eigen entertainmentbureau. Zoon en dochter willen vermaakt worden en liefst alle vriendjes uit de buurt ook. Want hier kan altijd veel.

De oplossing die ik al jaren toepas is simpel. ’s Morgens mogen ze zichzelf vermaken. Met vriendjes spelen of een film kijken, die tijd mogen ze zelf indelen, zolang mama maar rustig door kan werken en vooral niet gestoord wordt (letterlijk of figuurlijk dat laat ik in het midden)

Na de lunch gaan we er op uit. De ene dag zal dat naar het strand zijn en een andere dag naar een museum of een grote speelplaats. Een abonnement op Plaswijk (grote speelplaats hier in de buurt) doet ook wonderen. Vriendjes mogen dan altijd mee en ze zijn met z’n allen een hele middag zoet terwijl ik op het terras mijn werk uitwerk, in mijn vakgebied bij lees of een gesprek voorbereid. ’s Avonds doe ik de rest van het werk op de computer als ze op bed liggen. Wat ook nog wel eens een beetje lucht geeft zijn slaapfeestjes. De ene avond slapen vriendjes bij ons. De andere avond gaan ze uit logeren.

Ik moet toegeven. Het is een drukke tijd. Op vakantie gaan wij nooit dus het uitrusten begint voor mij pas als de scholen weer beginnen. Maar de kinderen zijn mij 6 weken lang elke dag weer dankbaar dat ze niet naar de BSO hoeven want dat is volgens dochterlief pure kindermishandeling:-)

Loading