Afgelopen week zag ik de eerste aflevering van ‘Het is wel je kind’  Een nieuwe tranentrekker van SBS6. Ik kijk niet veel tv en al helemaal niet van dit soort emo-tv maar toch was ik nieuwsgierig. Tegenwoordig kun je alles op tv doen, uitgehuwelijkt worden (wie trouwt mijn zoon) of weer scheiden (Divorcehotel) en alles wat er tussen ligt waarbij ik denk: Moet dat nu echt allemaal op tv? Kan dat niet gewoon achter gesloten deuren? Heeft het gewone volk op deze manier kans op hun 3-minutes of fame, of weten programma-makers echt niks beters te verzinnen dan weer een talentenjacht of een emo-programma?

Ik besloot met open mind naar het programma te kijken. Verbitterde Mams komt met een zielig verhaal, geen geld, pa is er vandoor met z’n nieuwe vriendin en heeft volgens Google wel geld. Paps wordt nerveus als hij ondervraagd wordt voor de camera over zijn financiën. Nee geld heeft hij niet. Die armband voor zijn vriendin? Oh die was maar 135 euro (en laat dat nou net genoeg zijn voor 2,5 maand medicijnen voor zijn zoon) Ik zie ouders die in de verdediging gaan en daartussen een ingezoomd shot van een schattig meisje dat gewoon haar vader mist.

Mijn kinderen ploffen naast me op de bank.
“Wat kijk je?”
“Oh gewoon, een programma over ouders en zo.”

Het volgende slachtoffer wat wordt overvallen in het programma is een oudere man in Marbella. Waarom hij geen alimentatie betaalt? Omdat zijn bedrijf failliet is en hij zelf ook niks meer heeft. Toch zit meneer op een terrasje in Marbella, leeft ogenschijnlijk in luxe en verblindt het gouden horloge om zijn pols de kijker thuis. Geld voor zijn zoon heeft hij niet. Ik zucht geïrriteerd. “Je zou je horloge kunnen verkopen!”

Ik grinnik. “Ik ken in ieder geval al één persoon die op dit moment met samengeknepen billetjes op zijn luxe bank zit.”
Zoonlief kijkt me vragen aan en ik geef een knipoog.
“Mam, ik zou echt niet zo’n weekendregeling willen.”
Dat is wat ouders als troef inzetten. Als jij betaalt, mag je je kind zien! Ik heb dat altijd al raar gevonden. Je kind is toch geen circusattractie die je voor geld kan inzetten?

Het programma loopt op z’n endje. De verhalen lijken overal hetzelfde. Wie het kindje krijgt, mag het kindje houden. Papa’s hebben geen geld voor het onderhoud van hun kind en mama’s mogen het oplossen. Ik geloof niet dat ik nog een keer zal kijken. Echt mindblowing of wereld verbeterend vond ik het niet. Ik ben blij dat ik nooit een vechtscheiding heb gehad. De kinderen bleven bij mij en hij ging voor altijd op “vakantie”.

 

 

Loading