We hebben het er allemaal over, in de laatste week van het oude jaar en in de eerste week van het nieuwe jaar; goede voornemens. Persoonlijk heb ik niet een jaarwisseling nodig om een goed voornemen te starten. Dit jaar was dat anders. Zo tegen het eind van 2019, was ik echt klaar met dit jaar. Klaar met de bullshitters, klaar met het Oud-Hollands ‘Smeken-Voor-Centen’ en klaar met het overleven. Ik ben er klaar mee. Nee echt, ik ben er nu écht klaar mee.

Het is nog maar net 2020, als ik plichtsgetrouw het laatste kwartaal van mijn boekhouding bij elkaar zit te fröbelen. Ik leg een berg aan onbetaalde facturen opzij, met hun ben ik klaar! Terwijl ik druk in gedachten bezig ben, gaat mijn telefoon. Het is mijn nieuwe huisarts. Ik ben ook klaar met mijn vorige huisarts. Mijn nieuwe huisarts had mijn bloeduitslagen onder ogen gekregen en hij snapte het niet. Ik snap het nog minder. We snappen allebei wél, dat het niet best is. ‘Wat wil je zelf?’ vraagt hij vriendelijk. Ik ben even van mijn stuk gebracht door zijn vriendelijke stem. Ja, wat wil ik eigenlijk? Mijn oude huisarts riep geïrriteerd, als hij me weer zag, ‘ben je daar nou alweer met je gezeur?’ Ik hoor mijn nieuwe huisarts geduldig wachten op antwoord. ‘Het liefst wil ik weer een infuus maar ik weet ook dat er naar de oorzaak gezocht moet worden. Ik kan toch moeilijk elke maand aan het infuus.’ Hij stemt toe en stuurt me door naar een nieuwe specialist waar ik zelf nog nooit van had gehoord.

Ik besluit daarop de reumatoloog weer af te bellen. ‘Dus u wilt uw afspraak niet verzetten maar echt afzeggen?’ vraagt de aardige dame aan de andere kant van de lijn. ‘Ja, precies! Ze hebben iets in mijn bloed gevonden wat de oorzaak zou kunnen zijn van de reumatologische pijn.’ leg ik haar uit en denk daarna, of eigenlijk, ze hebben niéts gevonden, iets wat er wél had moeten zijn. Ze cancelt de afspraak en bedankt me voor het doorgeven.

Voordat ik terug wil duiken in de papierwinkel, zie ik een mailtje binnenkomen met de titel ’10 succesprincipes voor 2020′. Ik scroll er door heen. Bij nummer 6 en 9 begin ik te glimlachen.

6. Laat in 2020 los wat niet werkt
In gedachten had ik dat al gedaan. Dag klanten die me energie kosten. Dag klanten die nooit betalen. Dag werk wat ik helemaal niet leuk vind.

9. Tolereer geen sh*t meer in je leven
Vooral dit! Ik hang het op boven mijn bureau. Nee! Gewoon nee! Als iemand weer bij mij aanklopt met een té mooi verhaal, een smeekbede of een project dat gister af moest maar we betalen in 2030 of er is gewoon geen budget. Ik ben mijn hele leven al een push-over geweest. Ik geloofde heilig in Karma en dat soort shit, wie goed doet, goed ontmoet maar ik ben er achter gekomen dat de wereld zo niet in elkaar steekt. No more bull sh*t! Ik ben er klaar mee.

Wat ik wel ga doen dit jaar is hopelijk beter worden, of dat nu met maandelijkse infusen is of iets anders, ik moet in ieder geval beter voor mezelf zorgen zoals ik ook voor iedereen om me heen heb gezorgd. Ook gaat mijn tweede kinderboek er komen, of jullie dat nou leuk vinden of niet. Want ik vind het wel leuk en een belofte aan mezelf is meer leuke dingen doen. Er staan alweer genoeg leuke opdrachten te trappelen voor het komend jaar, nieuwe samenwerkingen worden gesmeed, nieuwe reizen gepland en ik hoop dat mijn picturebookpublisher website, ja het is een mond vol, een succes wordt want dat zou mijn leven een stuk leuker en makkelijker maken. En een leuk leven is wat ik, na al die jaren bull sh*t, ondertussen wel verdiend heb!

Loading