We doen alsof het een gewone dag is. We keuvelen wat over alledaagse dingetjes, er vliegt bijna een koekenpan door de kamer als het gebakken ei blijft plakken en we lachen om een filmpje van haar paard als ie weer gek doet. Maar bovenal negeren we het feit dat dochter over enkele uren aan haar eerste examen moet beginnen. Nederlands examen. Het vak waar ze niet echt heel goed in is.

‘Heb je wel een pen bij je?’ Snel grijpt ze wat pennen bij elkaar als ik haar begin van de middag naar school breng. Nog even snel een tussenstop bij de Jumbo voor wat drinken en snoep. Ik vraag me af of ik nog een laatste wijze raad moet geven in de auto. Doen andere moeders dat ook? Maak ik haar niet nog nerveuzer dan ze al is? We kwebbelen door over de vakantie, bijbaantjes en haar paard als we de straat indraaien waar haar school staat. Nu komt het er op aan. Ik kijk haar aan en gooi op een nonchalante manier eruit dat ze het kan, dat ze haar tijd moet nemen en als ze de stress voelt opkomen even diep moet inademen. Eigenlijk wil ik haar een knuffel geven maar dat staat natuurlijk raar op het schoolplein.

‘Nou, succes dan maar he! Zet um op. Ik weet dat je het kan!’ zeg ik toch nog bemoedigend. Ze geeft me snel een kus op de wang en springt de auto uit. Op de terugweg gooi ik alle schietgebedjes eruit, misschien is er een engeltje dat niets te doen heeft, een God die misschien een uurtje over heeft. Je weet het niet hè, er zijn er zoveel volgens alle geloven.

Als ik mijn auto voor mijn huis parkeer, begint net de basisschool aan de overkant. Vele moeders met dochters zie ik naar school lopen zoals ook ik ooit met haar naar school liep. Die kleine Spring-in-het-veld is nu een knappe meid geworden die zoveel langer is dan ik. ‘Loop niet te snel, moeders, voordat je het weet zijn ze 16 en doen ze eindexamen.’ denk ik melancholisch.

De komende twee uur denk ik even niet aan werk want ik ben bezig met hulplijnen van boven, met duimen en positieve energie sturen. Wie weet helpt het en anders weet ik zeker dat ze het ook prima zelf kan. Hierna nog 4 stressvolle dagen en 5 examens voordat we ook deze periode weer kunnen afsluiten.

 

 

Loading